Omgeving van de kustroute Kystriksveien

De kustroute Kystriksveien behoort tot de hoogtepunten van Noorwegen. Een groot deel van de route is zelfs uitgeroepen tot één van de mooiste routes van het land. Langs de 650 kilometer lange route zijn veel bezienswaardigheden te zien, maar in de verdere omgeving van de route zijn er ook prachtige bezienswaardigheden die je niet mag missen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
 

Ontdek de bruisende stad Trondheim

Trondheim, de derde grootste stad van Noorwegen, is een bruisende bestemming die je niet mag missen tijdens een rondreis door het land. De stad staat bekend om zijn levendige sfeer, prachtige architectuur en rijke geschiedenis. Trondheim is de perfecte plek om even bij te komen en te genieten van de Noorse cultuur.

De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd, wat te zien is in de prachtige oude gebouwen en musea. Bezoek bijvoorbeeld de indrukwekkende Nidaros Kathedraal, die dateert uit de 12e eeuw en een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Noorwegen. Of ga naar het historische Fort Kristiansten, dat een prachtig uitzicht biedt over de stad.

Trondheim heeft nog meer te bieden, zoals de populaire winkelstraat Nordre gate en het indrukwekkende museum Rockheim, dat gewijd is aan de Noorse muziekcultuur. Het is ook een ideale stad om te genieten van lokale gerechten en drankjes in restaurants en bars.
 

 

Ontdek UNESCO Werelderfgoed de Vega-eilanden

De Vega-eilanden, een archipel van meer dan 6500 eilanden voor de Helgeland-kust, zijn een relatief onbekende parel die je niet mag missen tijdens een rondreis door de regio. De eilanden staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege hun unieke eilandcultuur, bijzondere visserij tradities en de eiderkweek. Al honderden jaren houden eilandbewoners eidereenden, de donsveren die de eenden geven worden gebruikt in exclusieve dekbedden.

Op de Vega-eilanden kan je genieten van bijzondere landschappen en prachtige uitzichten op de Noorse zee, andere eilanden en het vasteland. Met 6500 eilanden zijn er genoeg vissersdorpjes en natuur te ontdekken.
 

Poolcirkelcentrum E6

Tijdens de Kystriksveien passeer je de Poolcirkel tijdens een overtocht met een veerboot, stoppen op de geografische lijn is hier dus niet mogelijk. Als je via de snelweg E6 richting het noorden rijdt, dan kan je wel stoppen op de Poolcirkel (➚). Langs de snelweg is het Poolcirkelcentrum (➚) te vinden, deze is gebouwd op de denkbeeldige lijn die op 66,33 graden noorderbreedte loopt. In het centrum leer je bijvoorbeeld alles over het noorderlicht en de middernachtzon, die beide uniek zijn voor deze noordelijke breedtegraden. Er zijn interactieve tentoonstellingen, een filmzaal en een souvenirwinkel.

Ook is er bij het centrum het Poolcirkelmonument te vinden, waar je met één been op het noordelijk halfrond kan staan ​​en met het andere been op het zuidelijk halfrond. Het centrum en monument zijn niet in de wintermaanden te bezoeken, dan liggen deze onder een flinke laag sneeuw. De snelweg blijft wel gewoon open.
 

Eindpunt van de route, de stad Bodo

De Kystriksveien eindigt bij de stad Bodø, het is een aanrader om deze stad ook mee te pakken tijdens een rondreis door Noorwegen. De stad heeft de combinatie van de natuurlijke schoonheid van het noorden en de charme van een moderne stad.

In het centrum van de stad kan je winkelen in de vele winkeltjes, ook kan je genieten van een hapje en een drankje in de talloze restaurants. Bij een bezoek aan de stad zal de vele street art ongetwijfeld opvallen, Bodø staat bekend om de vrolijke muurschilderingen verspreid over het centrum.

De stad wordt ook gezien als de toegangspoort tot het prachtige nationale park Saltfjellet-Svartisen, waar je kunt wandelen, skiën, kajakken en nog veel meer. In de winter kan je zelfs het noorderlicht zien dansen boven de besneeuwde bergtoppen.
Vanuit de stad kan je eenvoudig doorreizen naar het noorden, bijvoorbeeld door de veerboot te pakken naar Moskenes op de Lofoten.
 

 

De bekende eilandengroep Lofoten

De Lofoten eilanden (➚) zijn één van de bekendste plekken van heel Noorwegen. De eilandengroep staat bekend om zijn adembenemende landschappen, spectaculaire vergezichten, vissersdorpen en wildleven. De archipel bestaat uit ongeveer 80 eilanden, waarvan 5 eilanden de grootste zijn en het meest bezocht worden door toeristen.

Vanuit Bodø, het eindpunt van de Kystriksveien, kan je de veerboot naar Moskenes nemen. Uiteraard kan je ook via de weg naar de Lofoten rijden. Rijdend is er nog een avontuur op de Lofoten, namelijk de toeristische route Lofoten (➚). Deze 230 kilometer lange route behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen en toont de hoogtepunten van de Lofoten.