Over de toeristische route Kystriksveien

De toeristische route Kystriksveien, ook wel bekend als de Coastal Route, is een prachtige weg langs de kust in het noorden van Noorwegen. De route strekt zich uit over meer dan 600 km van Steinkjer tot Bodø en is daarmee een van de langste toeristische routes in Noorwegen. Onderweg kom je langs de meest adembenemende fjorden, stranden, bergen en charmante vissersdorpen. De route telt vele bezienswaardigheden!
 

Kustroute naar het noorden

Het noorden van Noorwegen is bereikbaar via 2 routes, via de Kystriksveien en de snelweg E6. Landinwaarts ligt de snelweg E6, die vanuit de Zweedse stad Malmö via Göteborg helemaal naar het noorden van Noorwegen gaat, via deze weg kan je ook naar de Noordkaap rijden. De snelweg is een stuk sneller dan de toeristische route, maar je loopt dan wel een heel aantal hoogtepunten langs de kust mis.

Langs de Noorse kust liggen diverse regionale wegen, die samen twee bekende routes vormen. De route tussen Steinkjer en Bodø is ruim 650 kilometer lang en heet de Kystriksveien. Het stuk route tussen Holm en Bodø staat ook bekend als de toeristische route Helgelandskysten, dit deel van de route is ruim 430 kilometer lang.
 

Mooiste routes ter wereld

De route van de Kystriksveien behoort tot de mooiste routes ter wereld. Een deel van de route, de zogeheten toeristische route Helgelandskysten (➚), is een National Scenic Route. In totaal zijn er 18 National Scenic Routes die door de Noorse overheid officieel tot de mooiste routes van het land zijn bekroond.

Ook de gehele Kystriksveien behoort tot de wereldtop. Door National Geographic is het uitgeroepen tot één van de 101 mooiste routes in de wereld, het staat in de lijst van ‘Drives of a Lifetime’. Ook in menig reisgids staat de ruim 650 kilometer lange route hoog aangeschreven.
 

Wat is het verschil tussen de Kystriksveien en Helgelandskysten?

De namen Kystriksveien en Helgelandskysten zal je veel tegenkomen bij het plannen van een rondreis langs de kust van Helgeland in Noorwegen. Beide routes hebben veel dezelfde bezienswaardigheden, omdat beide routes ook grotendeels via dezelfde wegen gaan.

De Helgelandskysten is ruim 430 kilometer lang. De toeristische route Kystriksveien is precies dezelfde route, plus nog ruim 220 kilometer extra route.
 

 

Route vol hoogtepunten

Met een totale lengte van 650 kilometer is het niet vreemd dat de route een groot aantal hoogtepunten telt. Van de Vega-eilanden tot de berg Torghatten en van de Svartisen-gletsjer tot de Saltstraumen, de route telt vele natuurlijke hoogtepunten. Daarnaast zijn er hoogtepunten zoals de plaats Bodø en vele architectonische bouwwerken langs de route, waaronder het bekende toiletgebouw bij Ureddplassen met prachtig uitzicht op de Lofoten eilanden (➚).
 

Ga over de Poolcirkel

De toeristische route Kystriksveien loopt via de kust naar het noorden van Noorwegen. Hierbij passeert de route de Poolcirkel. De Poolcirkel is een denkbeeldige lijn op 66°33′ breedte, ten noorden van de evenaar. Ten noorden van deze lijn gaat op de zonnewende van 21 juni de zon niet onder, en op de winterzonnewende van 21 december komt de zon niet op.

Op de Kystriksveien passeer je de Poolcirkel tijdens de overtocht met de veerboot tussen Kilboghamn en Jektvik, de geografische lijn is hier dus niet gemarkeerd. Langs de snelweg E6 naar Noord-Noorwegen is de lijn wel gemarkeerd en is Polarsirkelsenteret (➚) te vinden, dit is een bezoekerscentrum waar alles in het teken staat van de Poolcirkel.
 

De veerbootroute

De vele bergen en fjorden in Noorwegen maken het aanleggen van wegen en infrastructuur een uitdaging. In het land is het hierdoor heel normaal dat je op routes gebruik moet maken van een ferry. Tijdens het rijden van de Kystriksveien tussen Steinkjer en Bodø moet je in totaal zesmaal met een veerboot naar de overkant.

De veerboten varen tussen Holm – Vennesund, Horn – Anddalsvågen, Forvik – Tjøtta, Levang – Nesna, Kilboghamn – Jektvik en Ågskardet – Forøy. De ferry-overtochten variëren in lengte van 10 minuten tot een uur, afhankelijk van de afstand en de weersomstandigheden.
 

Tunnels in de route

De toeristische route Kystriksveien is ruim 650 kilometer lang. Met het Noorse berglandschap is het dan ook niet vreemd dat de route een flink aantal tunnels telt. In totaal zijn er bijna 30 tunnels, die je zowel aan het begin, midden en einde van de route tegenkomt. Er is niet een specifieke regio waar alle tunnels te vinden zijn.

De korte tunnel ligt bij Risvik en is 31 meter lang. Deze tunnel is slechts één van de weinige korte tunnels, er zijn namelijk maar 4 tunnels korter dan 100 meter lang. De langste tunnel is te vinden bij Svartis, hier ligt de Svartistunnelen die maar liefst 7615 meter lang is.
 

Ieder seizoen te ontdekken

Van de verschillende toeristische routes in Noorwegen, zijn er verschillende die in de wintermaanden vanwege de vele sneeuwval gesloten zijn. In principe is de Kystriksveien het hele jaar door geopend en toegankelijk, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden.

Het kan in de wintermaanden erg koud en glad zijn, vooral in de hoger gelegen gebieden. Ook zijn delen van de route in de wintermaanden soms afgesloten vanwege weersomstandigheden of lawinegevaar. Als je in de wintermaanden van plan bent om de Kystriksveien te rijden, zorg er dan voor dat je auto geschikt is voor het winterse weer. Controleer daarnaast regelmatig het weerbericht en de wegcondities voordat je op pad gaat.

In de zomermaanden is de Kystriksveien juist op zijn mooist. De dagen zijn langer en de temperaturen zijn aangenamer. Ook kan je dan makkelijker en beter de bezienswaardigheden langs de route bezoeken.
 

Reisduur van de route

Met een lengte van ruim 650 kilometer is de Kystriksveien de langste toeristische route van Noorwegen. De route is door de lange afstand en 6 ferry-overtochten niet aan één stuk te rijden. Het is mogelijk om de gehele route in 2 dagen te rijden, al kan je dan geen tussenstops maken bij de bezienswaardigheden langs de route. Om te genieten van het uitzicht en bezienswaardigheden te bezoeken, wordt meestal aangeraden om minimaal 5 dagen uit te trekken voor het rijden van de kustroute. Maar inclusief overnachtingen en uitstapjes naar andere eilanden in de buurt, kan je gerust een paar weken doorbrengen in de regio.
 

 

De toeristische kustroute per fiets ontdekken

De toeristische route Kystriksveien is niet alleen per auto, camper of motor te ontdekken, maar ook per fiets. Weggebruikers moeten tijdens het rijden van deze kustroute dan ook rekening houden met eventuele fietsers op de weg.

De National Cycle Route 1 in Noorwegen is een populaire fietsroute die van het zuiden van het land tot aan de Noordkaap loopt. Het is een kustroute die langs de gehele Noorse kust gaat, de route is dan ook ruim 4500 kilometer lang. De toeristische route Kystriksveien maakt ook deel uit van de National Cycle Route 1 en is dus ook met de fiets te rijden. De fietsroute beslaat de gehele kustroute, wel moeten fietsers er rekening mee houden dat zij niet door alle tunnels mogen rijden. Bij de tunnel moet dan een omweg worden gemaakt.