Route en bezienswaardigheden van de Kystriksveien
De Kystriksveien loopt van Steinkjer naar Bodø en biedt 650 kilometer aan panoramische uitzichten over fjorden, bergen en talloze eilanden. De route neemt je mee langs charmante kustplaatsjes, oude vissersdorpjes, historische en natuurlijke bezienswaardigheden.
Hieronder staan de hoogtepunten van de route op rij van Steinkjer naar Bodø, maar de route is uiteraard ook in andere richting te rijden.
Lees meer over de toeristische route Kystriksveien >
De berg Oftenåsen met de grootste tuinstoel
Bij de plaats Steinkjer, het beginpunt van de Kystriksveien-route, ligt het uitkijkpunt Skotvoldgruva. Het punt is gelegen op de top van de berg Oftenåsen, die op het hoogste punt 336 meter boven zeeniveau is. Hier staat ook een grote houten tuinstoel, die met een hoogte van bijna 5 meter de grootste tuinstoel ter wereld is.
Vanaf dit uitkijkpunt heb je een panoramisch uitzicht over de stad Steinkjer en de omliggende natuur. Het uitkijkpunt is te bereiken via een wandeling.
De plaats Namsos
Namsos is een plaatsje dat ongeveer 100 kilometer ten noorden van Trondheim ligt. De Kystriksveien-route, oftewel de Fv17, gaat door de stad heen. Namsos heeft een lange geschiedenis en is oorspronkelijk ontstaan als handelspost. De plaats biedt gezellige cafés en restaurants, evenals leuke winkels en musea.
Torghatten, de berg met het gat
Als je over de Kystriksveien rijdt, dan is er ter hoogte van Traelnes uitzicht over het water en de berg Torghatten. Dit is een berg die bekend staat om zijn opvallende gat in het midden, wat lijkt op een doorgang of een tunnel. Het is alsof hier een enorme hap uit de berg is genomen. Om de Torghatten te bezoeken moet je een kleine omweg maken naar Brønnøysund en dan de borden naar Torghatten volgen.
De Torghatten is een geliefde plek om te bezoeken, niet alleen vanwege het gat in de berg, maar ook vanwege de adembenemende uitzichten vanaf de top. Er is een goed gemarkeerde wandelroute die naar de top leidt. De wandeling duurt ongeveer een uur en is niet bijzonder moeilijk.
Zeven Zusters gebergte
Het Zeven Zusters gebergte is een populaire bestemming langs de Kystriksveien-route. Het gebergte ligt op het eiland Alsten, vlakbij de stad Sandnessjøen. In het Noors heet het gebied Syv Søstre, in het Engels staat het bekend als de Seven Sisters Mountain Range.
Het berggebied bestaat uit zeven majestueuze bergen die zich uitstrekken langs de kust van Helgeland. De bergen zijn vernoemd naar zeven zussen uit de Noorse mythologie. Elke berg heeft zijn eigen naam, zoals Botnkrona, Grytfoten en Skjæringen. Iedere bergtop is meer dan 1000 meter hoog en het berggebied is erg geliefd bij ervaren wandelaars om te ontdekken.
De iconische brug Helgelandsbrua
Als je over de Fv17 richting Bodø rijdt, dan rij je na Sandnessjøen en het Zeven Zusters gebergte over de Helgelandsbrua (Helgeland Bridge). De ruim een kilometer lange brug is geopend in 1991 en sindsdien een icoon in de regio.
De Helgelandsbrua, in het Nederlands Helgelandsbrug, is een indrukwekkend bouwwerk met een totale lengte van 1.065 meter en een hoogte van 168 meter boven de zee. Het is een van de langste hangbruggen ter wereld en heeft twee pilaren die het gewicht van de brug dragen. Het is een bijzonder staaltje van moderne techniek en architectuur.
Na de brug kan je een stop maken, om te genieten van het uitzicht over de Leirfjord, de brug en het Zeven Zusters gebergte.
Bezoek het Grønsvik fort
Het Grønsvik Kystfort is een historische bezienswaardigheid gelegen in de plaats Stokkvågen, direct langs de Kystriksveien-route. Het fort is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door het Duitse leger en was onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie langs de westkust van Europa.
Tegenwoordig is het fort te bezoeken en wordt er in het museum bij het fort informatie gegeven over de oorlog. Het museum is alleen in de zomermaanden geopend, ongeveer van midden juni tot midden augustus.
Ga over de Poolcirkel
De Poolcirkel, ook wel bekend als de noordpoolcirkel of in het Noors als Polarsirkelen, is een denkbeeldige lijn die over de aarde loopt op een breedtegraad van 66,5 graden ten noorden van de evenaar. Boven deze geografische lijn is minstens één dag per jaar de middernachtzon en is er in de winter minstens één dag per jaar geen zonlicht.
Tijdens de Kystriksveien passeer je de Poolcirkel tijdens de overtocht met de veerboot tussen Kilboghamn en Jektvik. Deze overtocht duurt een uur en ongeveer halverwege ga je de noordpoolcirkel over. Na de Melfjord (gezien vanuit Kilboghamn) zie je op het vasteland een monument dat de Poolcirkel markeert.
Wil je wel met de auto over de Poolcirkel (➚) rijden en stoppen bij een monument hiervoor? De snelweg E6 gaat over de geografische lijn heen en langs de weg is een monument en bezoekerscentrum (➚) te vinden. In de wintermaanden is vanwege de sneeuwval het bezoekerscentrum dicht en ligt het monument onder een flinke laag sneeuw. De snelweg E6 is in de winter wel gewoon open.
Getijdenstromen Saltstraumen en Godøystraumen
Saltstraumen en Godøystraumen zijn getijdenstromen die gezien worden als hoogtepunten langs de route. De natuurverschijnselen liggen direct bij de route, waardoor deze eenvoudig te bezoeken zijn.
Saltstraumen is de sterkste getijdenstroom ter wereld. Elke zes uur stroomt er 400 miljoen kubieke meter water door een nauwe zeestraat tussen het vasteland en het eiland Straumøya, wat resulteert in enorme draaikolken. Het natuurverschijnsel is ook te zien vanaf de Saltstraumbrua, de brug waar de Fv17 overheen gaat. Bij de parkeerplaats is een informatiecentrum te vinden, waar je meer informatie krijgt over de wetenschap achter deze getijdenstroom.
Op 4,5 kilometer afstand ligt de Godøystraumen. Deze getijdenstroom is minder bekend dan Saltstraumen, maar niet minder indrukwekkend. Hier stroomt het water smalle inhammen in, waardoor draaikolken ontstaan.
Overtochten met de veerboot
De Kystriksveien-route is niet alleen prachtig om te rijden, maar tussendoor kan je ook genieten van de omgeving vanaf het water. De gehele ruim 650 kilometer lange route kan alleen worden afgelegd met 6 overtochten met veerboten. De overtochten zijn een ideale manier om even uit te rusten van het rijden en tegelijkertijd te genieten van de bijzondere en diverse uitzichten.
De overtochten verschillen erg in afstand en vaarduur. De korte overtocht is te vinden tussen Ågskardet – Forøy, deze overtocht duurt slechts 10 minuten. De overtochten Forvik – Tjøtta en Kilboghamn – Jektvik duren het langst, deze overtochten duren beiden een uur.
Rustplaatsen en uitkijkpunten langs de Kystriksveien-route
Langs de gehele route zijn vele rustplaatsen en uitkijkpunten te vinden. Bij deze punten kan een stop worden gemaakt, om even uit te rusten en om te genieten van de prachtige uitzichten op de bergen, fjorden en de zee.
Omdat een deel van de route tot de National Scenic Route Helgelandskysten (➚) behoort, zijn langs dit deel van de route speciale rustplaatsen en uitkijkpunten gemaakt. De National Scenic Routes zijn officieel de mooiste routes van Noorwegen en de overheid heeft alle routes voorzien van -vaak architectonische- bouwwerken.
Bekende rustplaatsen en uitkijkpunten langs de route zijn (vanuit Steinkjer naar Bodø) rustplaats Hellåga aan de Sjonafjord, uitkijkpunt Braset met uitzicht op de gletsjer Engabreen, rustplaats Ureddplassen met een bijzonder toiletgebouw en uitzicht op omliggende eilanden en de Lofoten-eilanden in de verte. Tot slot zijn er ook rustplaatsen bij onder andere de getijdenstromen Saltstraumen en Godøystraumen.